Syrlig, sød og stærk – denne chuncky mangoketchup har lidt af det hele.
Almindelig ketchup sødes normalt med urimelige mængder sukker og sirup, men i denne opskrift har jeg valgt kun at søde med moden frugt, lidt dadler og kokospalmesukker.
Det resulterer i en ketchup, hvor man rent faktisk kan smage og fornemme de forskellige ingredienser, fremfor et tilbehør, der bare smager af sukker og tomat.
Mangokethuppens hovedingredienser er tomat og mango, som begge indeholder vitaminer og antioxidanter med særligt positive egenskaber for vore øjne og syn.
Mango er bl.a. rig på betakaroten og a-vitamin og varmebehandlede tomater er ekstremt rige på power antioxidanten lycopen. Lycopen virker som en stærk antioxidant i kroppen og har også udvist antiinflammatoriske egenskaber. Lycopen har bl.a. vist positiv (og stoppende) effekt på nogle af de processer i øjets celler, som fører til AMD (aldersrelateret macula degeneration). Ketchup på menuen jævnligt er altså slet ikke en dårlig idé…
Server mangoketchuppen til din yndlingsburger (denne sweet potato burger rangerer ret højt på min liste), til sprødstegt kylling med fritter, til en helt almindelig hakkebøf mandag aften eller hvor du ellers bruger ketchup og vil prøve denne chunky og super velsmagende variant af.
1 portion ketchup
150g løg
250g moden mango, vægt uden skræl og sten (frossen mango kan også bruges)
500g tomater
50g dadler, udstenede
2 spsk. kokospalmesukker
2 spsk. æblecidereddike
2 tsk. løgpulver
1 stor tsk. stødt paprika, mild
1 tsk. hvidløgspulver
¾ tsk. stødt nellike
½ tsk. stødt cayennepeber
¼ tsk. vanillepulver
¼ tsk. sort peber
Havsalt efter smag
Olivenolie til at stege i
1. Pil løget og skær det i grove tern.
2. Skræl mangoen, skær kødet af stenen og skær frugtkødet i grove tern.
3. Skær tomaterne i grove tern.
4. Skær dadlerne i mindre stykker.
5. Varm olivenolie op i en gryde.
6. Svits løgternene godt af.
7. Tilsæt mango, tomat og dadler og lad massen koge op.
8. Tilsæt 1 spsk. kokospalmesukker, 1 spsk. æbleeddike samt alle krydderierne og lidt havsalt.
9. Lad ketchuppen simre ind (over middel varme) under jævnlig omrøring. Det kan godt brænde på – så pas på!
10. Når kecthuppen er tilpas tyk (som tyk grød) smages den endeligt til med resten af kokospalmesukkeret, æbleeddiken, havsalt og hvad du ellers synes, der mangler.
11. Ketchuppen skal som udgangspunkt ikke blendes, men det kan du gøre, hvis du ønsker. Blend kethuppen glat og klumpefri med en stavblender og lad den evt. simre videre over lav varme til den ønskede konsistens er nået.
12. Hæld ketchuppen på et skoldet glas og opbevar på køl i op til en uge eller frys ned i passende portioner for en holdbarhed på flere måneder.
Kunne du li’ opskriften?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få lækre opskrifter og viden om naturlig sundhed leveret direkte i din indbakke.
Lige nu får du eBogen ‘Boost dit immunforsvar’ samt mailserien ‘De 7 bedste tips til en vinter med færre sygedage’ , når du tilmelder dig – tilmeld dig her
Har du spørgsmål til opskriften eller har du måske afprøvet den og vil du fortælle, hvad du synes om den?
Skriv meget gerne en kommentar nedenfor – jeg ser frem til at høre fra dig!
Disclaimer: Information, råd og opskrifter i dette blogindlæg kan ikke stå i stedet for diagnosticering, behandling og vejledning hos egen læge og følges på eget ansvar.