Burger med ‘automatisk inkluderede fritter’ – hvor smart er det lige?
Den ‘automatiske inkludering’ sker i kraft af, at burgerbollen faktisk er lavet af fritmaterialet – ‘bollen’ (for det er jo, som sådan, ikke en rigtig bolle) er nemlig lavet af sød kartoffel.
Det fungerer rigtig godt med kartoffelskiver som ‘boller’. Det smager fantastisk og lidt mindre ‘sundt og grønt’ end salatblade, som ellers typisk agerer ‘boller’ i brødløse burgere.
Da man aldrig skal gå ned på fyld og snask (det sker naturligvis heller ikke her) er burgeren sammensat af forskellige lækkerier; burgeren indeholder udover ‘boller’ og bøffer også masser af stegte bløde løg, en chunky italiensk inspireret tomatsauce (som alternativ til ketchup), godt med guacamole og lidt sprøde grøntsager.
TIP! Hvis du ikke kan få fat i ‘bollestore’ søde kartofler – de skal gerne være kolo-gigantiske-enorme (dem jeg bruger er typisk 12-15 cm i dia. og vejer min. 1 kg) – så kan du lave ovnbagte fritter og servere til burgeren i stedet.
Sweet potato burger til 2 personer
Bøffer og løg
400-500g hakket oksekød
Himalayasalt og sort peber
Klaret smør til stegning
500g løg
Burger’boller’
4 ca. 1 cm. tykke skiver af 1 (kæmpe!)stor sød kartoffel
Himalayasalt og sort peber
Klaret smør (blødgjort) eller olivenolie
Tomatsauce
300g rødløg
4 fed hvidløg
1 ds. hakkede eller flåede tomater á 400 ml
1 lille ds. tomatpuré á 70 ml
Smag til med Himalayasalt, sort peber, stødt mild paprika, tørret oregano eller en ’Italiensk’ krydderiblanding, daddelpasta og evt. lidt citronsaft
Olivenolie
Guacamole
2 avocado
3 fed hvidløg
Smag til med Himalayasalt, sort peber og citronsaft
I øvrigt
1 lille hoved Romainesalat
50g rødløg
Tomatsauce
1. Pil rødløgene, halver dem og skær dem i tynde skiver.
2. Pil hvidløgsfedene og skær dem i tynde skiver.
3. Svits løg og hvidløg af.
4. Når løgene er blevet godt bløde, tilsættes de hakkede eller flåede tomater og tomatpuréen.
5. Lad tomatsaucen simre ind under omrøring.
6. Smag saucen til med Himalayasalt, sort peber, paprika, oregano eller ’Italiensk’ krydderiblanding og evt. lidt sødt og surt.
7. Lad tomatsaucen koge yderligere ind, til du har en fed, rustik tomatsauce (konsistensen skal være som en chunky ketchup).
Burger’boller’
1. Skær den/de store søde kartofler i ca. 1 cm tykke skiver – mine kartofler var som nævnt enorme (ca. 12-15 cm i dia.) og jeg brugte derfor blot to skiver pr. burger – alternativt kan laves ovnbagte fritter til burgeren.
2. Gnid kartoffelskiverne ind i fedtstof på begge sider og krydr dem med Himalayasalt og sort peber.
3. Læg kartoffelskiverne på en bagepapirsbeklædt bageplade og bag dem til de er gennembagte i en forvarmet ovn på 175C – alt afhængig af størrelse, tykkelse osv. tager det typisk 30-50 minutter. Vend kartoffelskiverne et par gange undervejs for det bedste resultat.
Bøffer og løg
1. Form kødet til to store hakkebøffer og krydr dem med Himalayasalt og sort peber.
2. Steg bøfferne, som du foretrækker hakkebøffer, i klaret smør.
3. Pil løgene, halver dem og skær dem i tynde skiver.
4. Når bøfferne er færdigstegte, lægges de på en tallerken.
5. Steg nu løgene på kødpanden.
6. Skrab omhyggeligt panden for brune brændte bidder og kødsaft, så løgene rigtig kan opsuge al smag og lækkerhed. Steg løgene under hyppig omrøring, til de er så bløde, som du foretrækker.
Guacamole
1. Pil hvidløgsfedene og hak dem fint.
2. Halver avocadoerne, fjern stenene og skrab kødet ud.
3. Mos avocadokødet sammen med en gaffel og rør det finthakkede hvidløg i.
4. Smag guacamolen til med Himalayasalt, sort peber og citronsaft.
Retten samles
1. Pil rødløget og skær det i tynde skiver.
2. Klargør salatbladene.
3. Saml burgerne – ’bolle’, guacamole, salat, bløde løg, bøf, tomatsauce, rødløg, ’bolle’ – enjoy!
Kunne du li’ opskriften?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få lækre opskrifter og viden om naturlig sundhed leveret direkte i din indbakke.
Lige nu får du eBogen ‘Boost dit immunforsvar’ samt mailserien ‘De 7 bedste tips til en vinter med færre sygedage’ , når du tilmelder dig – tilmeld dig her
Har du spørgsmål til opskriften eller har du måske afprøvet den og vil du fortælle, hvad du synes om den?
Skriv meget gerne en kommentar nedenfor – jeg ser frem til at høre fra dig!
Disclaimer: Information, råd og opskrifter i dette blogindlæg kan ikke stå i stedet for diagnosticering, behandling og vejledning hos egen læge og følges på eget ansvar.