En af de største myter, når man spiser ‘anderledes’ er, at man ikke kan få tilstrækkeligt calcium/kalk, når man ikke spiser mejeriprodukter.
Der kan være mange grunde til, at man udelader eller begrænser mejeriprodukter, men faktum er, at der er uendeligt mange andre måder at få calcium på end bare mælk og mejeriprodukter i en velsammensat og varieret kost.
Der er gode vegetabilske og animalske kilder, der – udover calcium – også indeholder en masse andre mineraler og sporstoffer, som alle er essentielle for sunde og stærke knogler. Stærke knogler handler nemlig ikke bare om tilstrækkeligt calcium – langt fra, faktisk.
Jeg er ved at skrive et indlæg med titlen ‘Sunde knogler uden mælk’, som rammer bloggen snart.
Der snakker jeg meget mere om alle nuancerne ift. calcium og knogler, mineraler og vitaminer i øvrigt, hvor calcium findes, lidt om biooptagelighed/tilgængelighed, hvad du skal spise/tage for at bygge sunde knogler, osv.
I dag vil jeg egentligt bare dele opskriften på nogle super lækre calciumholdige choko-sesamkugler med dig.
Jeg har regnet lidt på calciumindholdet af sesamkuglerne og hver kugle (hvis du laver 35 kugler af portionen) indeholder små 60mg calcium (helt præcist 59,81mg) + selvfølgelig en masse andre mineraler, vitaminer, kostfibre, osv. (myndighederne anbefaler, at voksne indtager 800mg/dag og børn (afhængigt af alder) 600-900mg/dag).
Ikke dårligt for en (i sin essens) daddelkugle, vel? Spis kuglerne som alternativ til slik, kage og snacks, men hav naturligvis stadig in mente, at kuglerne indeholder masser af energi og derfor bør spises i moderation.
TIP! I opskriften har jeg brugt daddelmasse. Daddelmasse består af sammenblendede dadler og sælges typisk i 1 kgs blokke hos din lokale grønthandler – super nemt at anvende, da det i princippet bare kan æltes sammen med øvrige ingredienser i hånden og også smart, hvis din foodprocessor/blender ikke er så glad for at blende hele dadler.
Til 30-35 mundrette kugler
400g daddelmasse
200g cremet tahin uden salt (ikke grove varianter á la Urtekrams – brug en helt cremet)
75g kakaopulver
1/4 tsk. Himalayasalt
100g sesamfrø, tørristede
1. Findel daddelmassen lidt med fingrene.
2. Kombiner daddelmasse, tahin, kakaopulver og Himalayasalt i en foodprocessor eller stærk blender og blend ingredienserne sammen til en ensartet daddelkuglemasse.
3. Smag massen til.
4. Hæld daddelmassen op i en skål og tilsæt de tørristede sesamfrø.
5. Ælt sesamfrøene grundigt ind i daddelmassen.
6. Form daddelmassen til mundrette kugler.
7. Opbevar kuglerne i en lukket beholder på køl et par uger eller frys dem ned for en holdbarhed på flere måneder.
Kunne du li’ opskriften?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få lækre opskrifter og viden om naturlig sundhed leveret direkte i din indbakke.
Lige nu får du eBogen ‘Boost dit immunforsvar’ samt mailserien ‘De 7 bedste tips til en vinter med færre sygedage’ , når du tilmelder dig – tilmeld dig her
Har du spørgsmål til opskriften eller har du måske afprøvet den og vil du fortælle, hvad du synes om den?
Skriv meget gerne en kommentar nedenfor – jeg ser frem til at høre fra dig!
Disclaimer: Information, råd og opskrifter i dette blogindlæg kan ikke stå i stedet for diagnosticering, behandling og vejledning hos egen læge og følges på eget ansvar.