Nøddesmør er noget af det mest fantastiske, hvis du spørger mig.
Så enkelt et produkt og med så uendeligt mange anvendelsesmuligheder (…herunder en fænomenal snack!).
Mine ubetingede favoritter er mandel-, cashew- og kokossmør. Jeg går dog heller ikke af vejen for hasselnøddesmør eller tahin (sesamsmør). Eller i virkeligheden nogen anden type nøddesmør, men hvis jeg nu skulle vælge (det er svært, når man mest er en både/og person…).
I øvrigt, så kalder jeg overordnet set alle slags mandel-, kokos-, nødde-, kerne- og frøsmør for ‘nøddesmør’ for nemheds skyld. Det kan være forvirrende nok, hvis man måske kun kender til peanutbutter ellers. Men det er altså præcis det samme ‘koncept’ som peanutbutter, bare lavet af andet end peanuts.
Du kan lave ‘smør’ af alle slags nødder, kerner og frø – fx:
Mandler
Cashewnødder
Hasselnødder
Valnødder
Pekannødder
Paranødder
Pistacienødder
Macadamianødder
Kokos
Jordnødder
Græskarkerner
Solsikkekerner
Pinjekerner
Sesamfrø
Hampefrø
Brug en enkelt slags eller mix og match, som du synes.
Nødder, kerner og frø kan enten bruges rå eller tørristede.
Ristning fremhæver nøddernes smag og blender du nødderne mens de stadig er varme, så hjælper varmen som regel med at speede processen lidt op.
Du kan krydre dit nøddesmør med fx havsalt, vanillepulver, stødt kanel eller Pumpkin Pie Spice, revet citrusskal eller lakridsekstrakt og du kan også smage det til med fx lidt honning eller ahornsirup, hvis du vil have det sødt.
Nøddesmør kan også røres op med kakaopulver (og noget sødt medmindre, at du kan lide det bittert) for en sundere slags nutella.
Og så er vi automatisk videre til anvendelser (ikke at ‘nutella-agtigt-smørrepålæg’ behøver nogen forklaring, vel?).
De neutrale og saltede nøddesmør kan spises som snack direkte fra glasset, som smørrepålæg, som plain- eller rørt dip (fx med appelsinsaft og Coconut Aminos) til grønt, i dressinger (cashewsmør og tahin er generelt genialt til dressinger), i smoothies, i is og i bagværk.
De søde og dessertkrydrede nøddesmør kan spises som snack direkte fra glasset, som smørrepålæg, som dip til frugt og kiks, som dressing til frugtsalat og desserter, i smoothies, i is og i bagværk.
OG – alle slags nøddesmør (måske medmindre de er krydret med kommen (Gud, hvor jeg hader kommen!)) kan med fordel proppes i en stor fed Medjool daddel og hapses i et par himmelske bidder… (pssst – prøv hasselnøddesmør og tahin som de første!).
Her får du opskriften på mandelsmør lavet af rå mandler – husk, at alle nødder, kerner og frø kan bruges og at dette blot er en generel fremgangsmåde. Så længe, at du har en god køkkenmaskine er det easy peasy og væsentligt (væsenligt!) billigere at lave nøddesmør selv, fremfor at købe det færdigt (pånær tahin, som generelt er ret billigt at købe).
Du skal bruge
Mandler (jeg bruger altid min. 500g)
1. Kom den ønskede mængde mandler op i en foodprocessor eller stærk blender.
2. Blend mandlerne til et groft mel.
3. Blend, blend, blend, blend, blend!
4. Stop maskinen et par gange undervejs og skrab mandelmassen ned fra siderne.
5. Olien begynder på et tidspunkt at trækkes ud af mandlerne og det hele begynder at blive mere klistret.
6. Blend videre.
7. Massen virker blød og fin – og du tror, at du er ved at være færdig – men smørret skal blendes længere endnu.
8. Massen samler sig nu ligesom i en kugle (der roterer rundt i blenderglasset) som igen ‘smadres’ af blenderkniven.
9. Mandelsmørret bliver nu mere flydende og efter et par minutter er det helt cremet, olieret og lækkert.
10. Der er nu formentlig gået 15-30 minutter (afhængig af din køkkenmaskines formåen) og du har lavet mandelsmør – freaking YAY! …og din køkkenmaskine lever forhåbentligt endnu.
11. Hvis du ønsker at krydre dit mandelsmør med et eller andet (hint: havsalt og vanillepulver), så er det nu, at du skal gøre det. Giv smørret et par hurtige blend og det er færdigt.
11. Hæld mandelsmørret på rengjorte glas og opbevar det på køl eller ved stuetemperatur. Holdbarheden er meget lang, så længe du husker at tage med rent bestik.
Kunne du li’ opskriften?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få lækre opskrifter og viden om naturlig sundhed leveret direkte i din indbakke.
Lige nu får du eBogen ‘Boost dit immunforsvar’ samt mailserien ‘De 7 bedste tips til en vinter med færre sygedage’ , når du tilmelder dig – tilmeld dig her
Har du spørgsmål til opskriften eller har du måske afprøvet den og vil du fortælle, hvad du synes om den?
Skriv meget gerne en kommentar nedenfor – jeg ser frem til at høre fra dig!