Spiser du mandler og nødder som snack?
Ifølge DTU’s Fødevareinstitut kan en daglig håndfuld nødder (ca. 30g) fremme sundheden bl.a. ift. hjerte-karsygdomme.
Nødder indeholder (udover en masse sunde fedtsyrer) generelt en lang række antioxidanter, vitaminer og mineraler og er super sunde at indtage som en del af en varieret kost!
Hvis du trænger til lidt variation af de almindelige rå mandler og nødder, så kan jeg varmt anbefale disse søde og salte lakridsmandler – de er SÅ gode!
Det er stoffet glycyrrhizin, som findes i lakrids, der leverer den søde smag (det estimeres, at glycyrrhizin er op til 50 gange sødere end sukker).
Lakridsekstrakt (som er mere potent og sødt i smagen end stødt lakridsrod) kan derfor med fordel bruges som sødemiddel til nogle ting. Jeg bruger det fx som supplement til kokospalmesukker, honning og ahornsirup i opskrifter, hvor en mild lakridssmag passer godt (fx (bær eller rabarber)syltetøj eller frugtgrød). På den måde kan mængden af andre sødemiddeler reduceres lidt.
Men det er ikke kun din mad, som lakridsrod kan berige – det er også dit helbred!
Lakridsrod har været anvendt medicinsk i tusinder af år og bruges indenfor naturmedicinen bl.a. ved fordøjelsesproblemer (fx mavesår, reflux, leaky gut, inflammation og irritation i mave-tarmsystemet), ved ondt i halsen, ved hoste og bronkitis – for at nævne nogle få anvendelsesområder.
Har du problemer med for højt blodtryk bør du generelt begrænse dit indtag af lakrids og hvis du har brug for lakrids som kosttilskud, bør det være i DGL-form (DGL = deglycyrrhized licorice / deglycyrrhizinated licorice = lakrids(ekstrakt), hvor glycyrrhizin (stoffet, der bl.a. kan hæve blodtrykket) er fjernet).
Du skal bruge
200g mandler
4 tsk. engelsk lakrids pulver fra Naturdrogeriet
1-2 tsk. flagesalt fx Maldon
1. Start med at riste mandlerne, på en tør pande, over middel varme.
2. Rør 2 tsk. lakridspulver ud i 1 dl vand.
3. Når mandlerne begynder at knitre og tage farve, hældes lakridsvandet ved.
4. Rør grundigt rundt i mandlerne, imens lakridsvandet fordamper.
5. Når lakridsvandet er fordampet, hældes mandlerne over på en tallerken.
6. Lad mandlerne køle helt af
7. Hæld mandlerne op i en skål og drys med 2 tsk. lakridspulver og 1-2 tsk. flagesalt.
8. Vend grundigt rundt i mandlerne, så de dækkes jævnt med lakridspulver og salt.
9. Nyd mandlerne straks eller opbevar dem ved stuetemperatur i et lukket glas (hvis mandlerne er ristede (tørrede) tilstrækkeligt, er holdbarheden lang (men altså, de er nok spist længe inden den tid…)).
Hvis du vil prøve en lakrids-vanille variant af de lækre mandler, så følg denne opskrift – eller go crazy og lav en version med både vanillepulver OG flagesalt…
Indlægget indeholder affiliatelinks
Tilmeld dig mit nyhedsbrev!
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få lækre opskrifter og viden om naturlig sundhed leveret direkte i din indbakke.
Lige nu får du en rabatkode, så du kan spare 25% på din første konsultation samt eBogen ‘Boost dit immunforsvar’, når du tilmelder dig – tilmeld dig her
Har du spørgsmål til opskriften eller har du måske afprøvet den og vil du fortælle, hvad du synes om den?
Skriv meget gerne en kommentar nedenfor – jeg ser frem til at høre fra dig!
Disclaimer: Information, råd og opskrifter i dette blogindlæg kan ikke stå i stedet for diagnosticering, behandling og vejledning hos egen læge og følges på eget ansvar.