En god burger behøver slet ikke at være en brødtung og grøntsagsfattig affære – i hvert fald ikke, hvis man er villig til at tænke lidt ud af de sædvanlige rammer for, hvad en ‘rigtig’ burger skal bestå af.
Her har jeg fx sammensat en super lækker steakburger, hvor ‘bollen’ er lavet af salatblade og de traditionelle kartoffelfritter er erstattet af gulerodsfritter med sesamfrø.
Burgeren er i øvrigt proppet med grillet peberfrugt, rødløg (du kan også lave lynsyltede rødløg, hvis du har lyst) og masser af pesto og avocado (man skal aldrig gå ned på indhold i kategorien ‘snaskede toppings’, vel)?
TIP! Du kan snildt erstatte bøffen med hakkebøffer (af okse, kylling eller kalkun), kyllingebryst, fast hvid fisk eller en bælgfrugtbaseret delle.
Til 2 personer
Steaks
2 gode bøffer á ca. 150-200g
Himalayasalt og sort peber
Klaret smør eller ghee til at stege i
Gulerodsfritter
800g gulerødder
2 spsk. klaret smør eller ghee, smeltet
Himalaya, sort peber og stødt mild paprika
2 spsk. sesamfrø
Pesto
1 lille potte frisk kruspersille
1 lille potte frisk basilikum
25g mandler, gerne tørristede
25g solsikkekerner, gerne tørristede
25g græskarkerner, gerne tørristede
100g mild olivenolie
1 fed hvidløg
Saft af ½ citron
Smag til med Himalayasalt
I øvrigt
2 røde peberfrugter
1 stor avocado
1 lille rødløg
4-8 Icebergsalatblade
Grillede peberfrugter
1. Halver peberfrugterne og fjern stilk, frø og frøstole.
2. Læg de halverede peberfrugter, med skærefladen nedad, på en bagepapirsbeklædt bageplade eller i et let smurt ovnfast fad.
3. Grill peberfrugterne i ovnen på højeste varme og grillfunktion.
4. Peberfrugterne skal blive sorte og boblende i skindet – det kan godt tage 15-20 minutter. Hold øje med dem undervejs.
5. Når peberfrugterne er sorte og boblende, tages de ud af ovnen.
6. Kom peberfrugterne op i en gryde og sæt låg på – afkølingsprocessen i den lukkede beholder bidrager til nemmere fjernelse af skindet efterfølgende.
7. Træk skindet af de afkølede peberfrugter.
Gulerodsfritter
1. Skræl gulerødderne og skær dem i mundrette stave.
2. Vend gulerødderne i smeltet klaret smør og krydr med Himalayasalt, sort peber og stødt mild paprika.
3. Vend til sidst sesamfrøene rundt i fritterne.
4. Fordel fritterne på en bagepapirsbeklædt bageplade og bag dem i en forvarmet ovn på 180C i 30-45 minutter eller indtil de er gennembagte og halvsprøde – fritterne bliver bedst (og sprødest), hvis de ligger adskilte på pladen.
Pesto
1. Pil hvidløgsfedet.
2. Kombiner alle ingredienser i en foodprocessor eller minihakker og blend sammen til en ensartet og cremet pesto.
3. Smag pestoen til.
4. Eventuelle rester kan gemmes i et glas på køl i en uges tid eller fryses ned til senere brug.
Steaks
1. Krydr bøfferne med Himalayasalt og sort peber og steg dem, så længe som du foretrækker, i klaret smør eller ghee.
2. Lad bøfferne hvile, mens tilbehøret samles.
I øvrigt
1. Vask salatbladene.
2. Pil rødløget og skær det i tynde skiver.
3. Halver avocadoen og fjern stenen, skrab avocadokødet ud af skallen og mos det sammen med en gaffel.
Retten samles
1. Læg en steak på 1 eller 2 salatblade (jeg foretrækker personligt 2 blade for ekstra crunch) og top med avocadomos, pesto, grillet peberfrugt og rødløg. Slut af med en ’overbolle’ af 1 eller 2 salatblade.
2. Server steakburgeren med de knasende gulerodsfritter.
Kunne du li’ opskriften?
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få lækre opskrifter og viden om naturlig sundhed leveret direkte i din indbakke.
Lige nu får du eBogen ‘Boost dit immunforsvar’ samt mailserien ‘De 7 bedste tips til en vinter med færre sygedage’ , når du tilmelder dig – tilmeld dig her
Har du spørgsmål til opskriften eller har du måske afprøvet den og vil du fortælle, hvad du synes om den?
Skriv meget gerne en kommentar nedenfor – jeg ser frem til at høre fra dig!
Disclaimer: Information, råd og opskrifter i dette blogindlæg kan ikke stå i stedet for diagnosticering, behandling og vejledning hos egen læge og følges på eget ansvar.